yeayyyy..Yong Yap the best lah!!!!!!

hey hey....im back from Yong Yap..hehe
well..not bad for first timer like me and eka..hehe
(walopon byk kali aku pancit)
hehe.kitorg bertolak ke cameroon,sabtu 21 hb,mlm kol 12 

~ sampai lam kol 6 pg mcm tu...freezing giler2..then mkn2,siap,jumper guider a.k.a,en.kocot,beg aku penuh ngn mknn...
~ kitorg bertolak ke Kg Renggil nek 4wd wheel,land rover ngn lori sayur,aku ngn grup aku nek land rover,seyes sejuk gilo n perjalan na g ke kg tu.giler mncabar,terasa semua isi perut bergoncang abehs r...wat yer mcm aku n rafiq,kitorg dok plg tepi..huhu..hijo muke..
~ smpi je kat kg,kitorg briefing then Alang,guider org Asli kami pun lead the way,awl2 beg aku da basah(padah ye ta letak bju dlm plastik),kitorg redah air sungai paras pinggang..then jalan and redah air sungai byk2 agy,ta silap aku,32 btg ank sungai..(aku da start pancit cuz beg sgt2 berat)
~ then kitorg smpai ke base camp,kem agas ta silap,da dekat senja juga la,kitorg benti,siap2 na msak,rehat2 dan bersih diri,masak sardin,ikan bilis,nasik and mengeteh semua,mmg licin lah..lapo ye sal kan.
~ malm tu,mmg glap giler(aku da start riso,spek ta bwak,aku da la rabun mlm,mmg buta trus aku),ngn torchlight semua,kitorg borak2 jap,bakor smpah sikit then off to sleep..aku tido 1 khemah ngn dk usim,berhimpit la juga 5 org,mmg ta dpt tido cuz aku da start sakit2..dgr2 kata yang guys,kene serang ngn unggas..hehe

22 hb
~ pg tu mkn nasik goreng then siap2 na shot ke puncak..
~ ika mmg laju gile jln,,fit gile minah ni..kitorg ader bnti rehat kat balak melintang,maser tu mmg kelakar sgt bile cik kocot menari cm baby..hehe..maser tu baru pas redah sungai,mase ni Jo jga aku,cuz ika laju ngat,smpai tersondol2 org..hehe..
~ then kitorg gerak lagi,ader 1 point maser tu aku da letih teramat2,Mak Le ta abeh2 bg support,ngn tlg aku,then mase mental breakdown bile da na smpai puncak,maser tu pkok2 bonsai kecik da terlihat,kire ta lame agy la,tp mser tu aku da downnnn sgt,letih sgt,85 degree nyer puncak ko na nek ngn licin semua,beg agy..mmg ta balance da aku,smpi aku bnti,mase tu aku da dengar dak2.palapes mnjerit yahooo,,yehaaa,,dlm ati aku,jgn la bg harapan palsu ..huhu..then mak le kate,,c'mon,,ta lama agy.,,,kuat syi go,,u can do it,then aku gerak,smpai la aku stuck kat selut ngn kayu2 semua,tak leh nek,aku try na letak beg dulu bfore aku nek,tp tah mcm ne,sekali,prapp,arghh...terseliuh ke ape ke aku ta tahu,tp,mmg sakit giler lutut kiri aku,aku than jap,then slow2 jln,aku antara org terakhir smpai ke puncak,,tp lega sgt da smpai,,tp sbb letih aku da ta terlayan org..hehe
~ then kitorg siap2 na msak n bersih diri,cuz da na mlm,sejuk giler(gigi aku smpai berketap2),then,mule2,msk megi pama,then mlm tu kitorg mkn spagheti asam laksa..hehe..rase ye..(sebb lapo,maka sedap la)..hehe..diorg tgok sunset semua,then mkn tu kitorg tido kat khemah besr sekali ngn the guys sbb tkt khemah dak usim smpit(mmg lene juga la tp  terganggu juga cuz dak laki ye dengkur kuat giloooo).haha

23 hb..
~ pagi2 lagi iqbal kejot..ckap..bgun2 jom tgok sun sweet..aku da gelak2 da...ngok ngek la die nii..hehe
~ aku stay je cuz sejuk sgt,iqbal pnjamkan glove kat aku,die kate,ko lebih mmerlukan..hehe..kitorg na msk nasik,tp air ta cukup,mntah sikit nsik ye,tmbah lagi kunun na wat bubur,pown ta jadik,last2 tmbh ikan bilis,wt sardin kari,then biskut ,teh semua,,mkn jelah,,cuz pasni kitorg akn jln 13 jm non stop..shot tros smpi ke Kg renggil
~ kitorg siap pack then na gerak..mase trun tu,aku ye lutut dah wat hal dah,mmg obvious gile lutut aku goyang,baper kali aku terjatuh cuz ltut aku ta mmpu na than,seb mak le tlong,and akak2 tu bg semangat ckp hold on smpai kem yg kitorg tido tu,ngn hujan ye lagi semua,smpai kat kem trus aku g kat cik janggut n lebai,diorg bandage kaki aku,then aku trus kene dok depan,beg aku Alang tlg bawak kan,mser tu hujan da lebat,dlm otak aku pkir,ni mcm ne na rentas sungai ngn kaki mcm ni,air sungai pun da leh dgr kuat arus ye
~ dok depan mmg aku thn sakit,ltut da tak leh na bend,so aku seret(macm zombie da beb),abeh semua semak2,kayu2 aku seret,,
~ guider aku Utih mmg push aku abeh cuz na kejar mase,die suro jugak jln mcm bese,lau ta die sumpah aku smpi kawen tempang..so than je la sakit dan jln selaju yg aku leh,,na ngis,huhu..dlm hati,,air mata da ta terkuar,,cuz letih..smpi kat balak melintang.kami bneti mkn beras goreng(nasik mentah agi),then brief sikit cuz na masuk sungai,maser tu air sungai da jd kale teh dan arus mmg deras sgt2,,
~ smpai 1 point,kitorg benti jap,rehat2,then siap2 ngn torchlight cuz da na mlm....aku??dak2 ni da riso gilo2,tp jalan je la..huhu..aku pun ta tahu aku suluh ape,men jln je,yg aku engat,aku terhantuk byk kali ngn kayu yg tumbang..haha
~smpi kat jln na ke kg renggil,bulu roma meremang,cuz aku terbau hancing sgt2,maser tu,yg ader just aku,qina,ngn otai,cuz Alang ngn wawa da lepas depann mmg tggal kiotrg,dak len ta smpai agy,aku lak ter dgar bunyi mcm kucing yg mcm byi grrrrrr tu,ader la lam 2 o 3 ekor mcm tu,mmg aku ta ckp ape,na jln pun smpi ta tentu arah,na tye ta kuar sore,smpi gune torchlight ngn tongkat je tunjuk jln..haha
~ smpi ke Kg renggil baru kami tahu,kpela air baru je lalu,so kami tak leh redah sungai tu,kene la nek jambatan yg da na runtuh tu,mmg nazak giler2 da bentuk V,na cecah air,slow aku nek,smpai kat 4wd wheel,aku tros ngadap unggun api,sejuk ngat,tgu ketibaan diorg then bertolak balik,lam ati ckap nyesal lak,ta tgkap pic mase lam land rover aritu,kitorg tido kat kem sg pauh mlm tu,mkn nasik goreng ayam,siap2 tido lam surau rmi2,

24 hb
~ pg2 bgun,siap mndi semua,borak2,then wat megi ngn nescafe.,mkn ramai2,,,ktorg borak2 lagi,then dpt mkn nasik lemak ayam
~ tgahari cik kocot ajk jumpe kat suro,bncg2 ape dah kami wat semua,pengalamn semua..then sesi siap2 na balik
~bas sampai,kitorg dpat mkn kfc ..nyam2  thankz BTN
~jaln2 ke cameroon,zombie serang ramai2,,semua kaki sakit jln mcm zombie..hehe
~balik ke upm,smpai around 12 mlm semua..alhamdullilah=)

Conclusion
~aku ta fit sgt na daki..smpai aku ckap kat diorg,,this will be my first and last one..mmg kene bahan abeh kat sane
~aku sgt2 suke ngn teamwork kat sane,walopun ta kenal 1 sama len,tp,teamwork terbaek dan diakui oleh cik Kocot
~aku na ucap trimas sgt2 kat Mak Le ngn Joe,mmg sabo je diorg mse aku pancit ngn lutut sakit tu,esp Mak Le,mmg mcm2 moral support die bg..
~insyaAllah,if kaki aku da fully recover n aku yer stamina da okay,,mgkin aku akan cont hiking,tp below 7k feet la,,ni tros shot 7k mmg la,.huhu
~terima kasihhhhhhhh sgt kepada guider2,alang,utih,pocot,janggut,lebai,otai,nazim semua,yg sabo thp dewa ngn kitorg semua,esp aku yg da mcm zombie niii. mse na balik aritu..sori susahkan u olss
~thankz jugak kat kwn2 Ump,rafiq ngn iqbal,sudi ikut kiotrg,well,frenshp kt pangkor berterusan smpi ke yong yap babe
~ na tau gelaran baru kitorg?,syiero = ira,mak le = pesawat,aeroplane,joe = wak parjo,rafiq = botak,iqbal = apek,ika = himawari,oshin,jepun,hehe..
~my best memoir of all=)

kat sg pauh..mkn2 time

zombie2 yang menyerang cameroon

mase ni baru smpai kat kem site

yus na nyebok..hehe

rupe kami keletihan

rehat jap kat last water point b4 ke puncak

yeahhh..da sampai puncakk

jeng2..hehe

kitorg bergambo dulu before msak

pemandangan kat yong yap

sejuk weiiii

muke before turun puncak

Comments

asliner said…
oit..
gi hiking kot..
best giler!
huk2...

next time ajak saya ok..
nak sangat gi..=)
syahira yusof said…
hehe..best sgt2 ina..mcm2 pengalaman,,tp eyes stamina out gilak la..pancitt je..hahaha..insyaAllah,,nti if ader kesempatan semua,ader agy trip,sy ajak k ina=)

Popular Posts