A teacher to be in family=)

Syafna..a teacher to be=)....If dad were here,he will be the most happiest person on Earth...both ma and abah,really2 wants their daughters to be a teacher..but both me and Eli failed them..but...U Syafna,will make em proud..=)..Kawan2 aku mmg da tahu,dulu bile org tye,Syie na jadi aper nti besar..aku jwab.Ma na soh aku jadi cikgu,aku na jadi whatever selain cikgu...Why..becuz,mase tu aku sgt2 bosan bile,aku tgok,belah abah,paksu aku cgu,makcik aku cikgu,tak pun keje kaitan ngn pendidikan,belah mak pun same,ramai cikgu,and mgkin disebabkan aku duk kat dlm kawasan kampus maktab,where hampir semua ye kerje dlm sektor pendidikan,,so aku bosan,,tpi apply la juga,.,aku amek TESL,abah siap antar aku g kl,belajar English kat ELS,na prepare aku tok writing task mase temuduga,haha,dapat temuduga,tpi mostly yang pergi interview tu,dak straight A's,last2 baru tahu,omg,ni budak yang apply PPC,(yang bakal ke luar negara),down babe down..dalam aty..konfom la ta dapat ni..interview mmg semua okay,best giler,tp mmg bukan rezeki aku mase tu,mmg ta dapat la kan,mane lak aku lyk g PPC ngn result SPM yg ta seberapa tu.haha.kes adik aku laen,,her English,mmg best,mule2 die da pegi temuduga semua,then,al maklum,ramai sgt candidate ,adik aku ta dapat tawaran..so die masuk F6,then dapat lak tawaran matrik,da hepi die kat sane,tiber2,Khamis aritu,dapat panggilan,die diterima masuk dlm Bed.TESL kat Kolej Kirkby,under gov..ma aku kate,bcuz da ramai pelajar tesl kat maktab,smpi ta tertampung na latih,so Gov hantar pelajar TESL laen,ker IPTS tok train,tp still under Gov..So,esok,aku akan hantar Syafna ke Kirkby International College ,Cyberjaya,papai adik,,nasib la UPM ke Cberjaya dlm 30 minit je,so biler2 mase leh juga aku jenguk dak kecik tu,ma memang ta berani na drive masuk area2 tu sorang2,so die kate,Angah jela nti tgok2 adik ea,(yela,if ma da lawat adik,mesti2 aku na die lawat aku,mane aci,da dekat tuh,hahaha,,jahat kakak ni)..so..good luck sis...aku da start panggil die teacher,hehe,,saje nyakat..=)

ni aku google je,haha

Comments

missnuyu... said…
syie, kirkby international tue cm ipg gak eh?? adik syie dapat tesl gak tue.. say congrats to her!!~
syahira yusof said…
hehe,,tak tahu la nurul,tp paksu syie kate mmg mostly if ipg ta dpt tmpung TESL,die hantar kat kirkby..nty syi smpi kan..tapi adik amek kat kirkby,like persediaan,setahun setengah,then nty die hantar ke IPTS len,,nurul dulu mcm tu gak ker?stay kan kat Afzan?
missnuyu... said…
nurul mmg stay kat afzan je smpai grad sbb nnti ajor primary je..kalo ajor secondary persediaan kat mktb, then another 4 years for degree kat ipta..cm best je die amik kat kirkby tue..kalo ikotkan, da berlmbk budak tesl kat ipg seluruh msia nie.. cume kat afzan je bru 3 batch..nurul batch first.. heheheh
syahira yusof said…
owh mcm tu,adik syie pun mcm tu jugak,die ajar primary juga ,mcm nurul juga la,hehe..maybe stay juga kat kirkby smpi grad.itu la pasal.ramai giler skg,hehe,nurul jd first batch,jadi senior la ea.hehe
missnuyu... said…
senior n skrg da ade 3 batch.. senior tp di treat cm org luar,, hahah.. teeettt, rahsia dlm kelambu.. mls nk cite.. just wish gud luck to her.. enjoy je blaja nk jadi teacher nie.. it's a good experience to have b4 we bcoming a teacher later.. ^^
syahira yusof said…
ek,hehe/rahsia dalam kelambu,hehehe..okayh2..rahsia besar,hehe,,okay2,,i'll.good luck juga nurul,,hehehe
LaLaLovy said…
macam mana nk apply kat kirkby?
syahira yusof said…
my sis apply IPG,then she was ent to Kirkby,so mmg tade idea how na apply directly to Kirkby..tp rase2 yer,if na apply Kirkby maybe kene g die yer laman web kot..cuz rite now rase yer,my sis yer batch jer yg ader skg,yang len student yg amek master time weekend,tu je yg sy tau...=)
syahira yusof said…
my sis apply IPG,then she was ent to Kirkby,so mmg tade idea how na apply directly to Kirkby..tp rase2 yer,if na apply Kirkby maybe kene g die yer laman web kot..cuz rite now rase yer,my sis yer batch jer yg ader skg,yang len student yg amek master time weekend,tu je yg sy tau...=)
sallina said…
adik saya duk kat rawang dengan 6 anank. Husband dia pun kerja kat rawang. Tiba-tiba dia dapat belajar kat kolej kirkby. bagus sangat ke kolej tu. tolong tanya kat adik u boleh? tq
syahira yusof said…
This comment has been removed by the author.
syahira yusof said…
Sallina,
Okay,,as far sy tau..adik sy ckp..TESL under Gov kat Kirkby,die dipantau oleh dua pihak,,pihak BPG dan Uni Hetfordshire,since Kirkby adalah cwngn dr Maktab Kirkby London.So sukatan pelajaran,adalah dari dua2 pihak..tp itu yang tajaan gov..ada juga yang student swasta,tp setahu adik sy,,ta ramai,ta smpi 10 org,ambil,pendidikan kanak2,dan Tesl,tp sukatan pelajaran mereka,akan berlainan,mrk ikut sukatan Kolej Kirkby sndiri..weekend,ada student,master yg akan belajar disana..Facilities kolej,mmg tip top,berteknologi tggi,sbb kolej tu sgt2 baru,student pun baru 1st batch,setakat yg adik sy kata,cikgu semua okay..pelajaran,akedemik,sgt okay,,cume hostel dan mkanan agak kecewa sikit,hostel,pelajar K.Kirkby diltakkan di apartment 2 tingkat di Cyberjaya Cressent,berhadapan MMU,satu rumah,dlm 20-22 org satu rumah,,agak jauh,tp bas disediakan ke Kolej,ikut jadual,,Makanan,3-4 kali sehari,mknn spt di hostel2 sekolah,,ttp if ada kenderaan.boleh la mkn di sekitar cyberjaya,cume agak mahal sikit di luar..

Popular Posts