Am makin Brownies...


Today rase amat hepi,hehe.pagi,pegi wat lesen (yeah,,da ader lesen)..then petang,feeling bit fresh,teringin na wat brownies for my self..then..buat la brownies..hehe.alhamdullilah,menjadi,walupon rase yer kurang manis dan sesedap brownies yang aku penah rase (beli kat Mines and Famous Amos,owh now aku terngiang2 sedap yer tu),hehe..and my bad,brownies aku sangat leper,sampaikan Ma kate,ni Angah na wat kek ke cookies?leper je,haha,,well seyesly,aku da siap wat,baru aku sedar yang aku tader bekas kecil,jumlah yang aku wat pun sikit jer,na tak na,aku letak je la dalam tray 9x9 inch tu,leper la gamak yer,hehe.makan ngan aiskrim dan aku ta sempat na topping atas brownies tu,biar kan togel,tp for this pic,aku letak la hirisan chocolate..=)



Well brownies ni aku tengok kat Google,then aku men taram jer wat,cuz choc chip aku da na abeh,aku rembat choc cadburry kakak aku,spesel yer choc ni,cuz dalam die ader filling,mcm2 filling mint,blacberry,apple,strawberry,so kene potong mase choc tu keras so the filling takder la meleleh kuar kan,..tapi,mase aku masuk kan choc,and gaul,baru aku notice,dang,,Cadburry cepat melt,so harapan na tgok choc tu dalam brownies mmg tader la,filling pun cair,jadilah ia satu adunan ngn adunan brownies aku td,,na ta na,ngan hampa yer,aku masukkan hirisan badam,hehe,,bakar,mcm eksaited kemain,jadi dok eh,sikit2 intai,sikit2 intai,hehe..da masak,aku sejukkan,Mika pon sebok na intai,haha..sebabkan da na berbuka,aku tader la na wat topping tuk brownies aku tuh..na tgok resepi?hehe..

Chocolate Brownies

Bahan:

25og mentega (alang2 1 ketol mentega je trus)
1 1/4 cawan gula (korang adjust2 sikit,td aku gune gule castor,rase die kurang sikit manis )
1/2 cawan gula perang,act letak 1 cawan pun sedap juga..
3/4 cawan serbuk koko
2 biji telur
1 sk esen vanila (aku guna serbuk vanilla)
2 cubit garam
1 1/4 tepung (aku gune all purpose flour)
1/2 sk baking powder
1/2 sk serbuk tartar
  
Filling:

korang leh gune hirisan badam,hazelnut,or kacang2 yg u all suke,tak pun,letak je chocolate chip,and aper2 sahaja yang korang suke,aku penah tgok org letak biskut oreo,crunchy,chocolate boost,kit kat and marshmelow (betol x aku eja? ),hehe

Cara- Cara:

Before tu,korang kene trus sediakan bahan2 td atas meja,cuz nanti cepat na masukkan terus dlm tu,lau lambat nty susah.

Panaskan oven,dlm 160c,then korang cairkan mentega,da cair angkat,then cepat2 letak serbuk koko (aku ta letak serbuk koko,tp cairkan chocolate bar sekali ngn mentega (gune double boiler yer cairkan choc tuh,biar lambat asal ta hangus),then masukkan gula,gula perang,telur (bila masukkan telur,masukkan satu2 dan kacau cepat2,lau tak,masak telur ko dik,hehe),then letak esen vanila,Gaul sampai sebati,Then,korang masuk kan tepung yang da di ayak with baking powder,tartar,garam tadi sikit demi sedikit,lau letak sekaligus takit nanti berketul.Kaco rata,and last,korang letak la filling korang tu,gaul serdahana.Griskan loyang korang (lau tak pun alas ngan ketas bakar tu ),Brownies ni,lau tebal2 ta bape dap,leper mcm aku pun,ta la sedap,biar sedang2,so crilah loyang yang bersesuaian dengan kuantiti mixture kita tadi.Bakar dalam 25-30 minit,dalam oven yang korg da panaskan td,suhu 160C.Atas die,patut garing (if korang nampak mcm ader kerak2,merekah,da okay tu),tepi die akan garing ang akan terpisah sikit dr loyang.Angkat dan sejukkan,or na makan panas,ikut u ols..=)..selamat makan2..

Comments

asliner said…
hoi2..
kemain lagi buar brownies..
jeles nye..
takpe..

kek2 nie tak sempat..
jadi hanya sempat buat juadah berbuke..
tadi masa ayam masak merah..hehe
syahira yusof said…
hehe...jeng2..dap lina,seyes,rase mesti awak suke cuz tak manis pun,,seyes!,,sy pun terkejut nape sy wat tak manis,hehe..takper..mlm raye nty awak wat la,bahan2 simple2 jer,hehe

Popular Posts