Aduhai .....

Nape aku mengeluh hari ini?sebab semalaman aku ta dapat tido..tak tahu lah nape ngn aku lately ni..takleh tido je,,bangun ye,,teke2 la kol bape..haha..aku act mengeluh sebab situasi di Malaysia sekarang..pengemis,peminta sedekah,minta derma,,dan seangkatan dengan yer..bukan na mencemuh atau menghina,,tetapi kadang2 mereka didapati amat ''annoying''..maafkan jika kasar ayat aku ni..nape aku ckap mcmtu..ader dua sebab..

1.Korang pernah tak tgh mkn2 or lepak di kedai atau rumah,tibe2 didatangi kanak2 kecil atau org kurang upaya esp yang buta,dan ader org guide die?aku pernah.byk kali,mase aku kat uma,ader sekumpulan anak kecil,dtg minta derma IKHLAS dgn beli kismis.so aku beli la dua kotak kecil ngn harga RM3 ,then,off they go,but.dlm mase 15 mnit kemudian,dtg agy 1 grup,same agenda..aku ckap la,akak ta dpt la na beli kismis awak,akak da beli,tp aku hulur la duit RM 1,(itu je yang ader dlm poket ),tp budak ni,tana amik,die kate,sy jual kismis RM1.5o satu kotak,kalau akak beli kismis sy,50 sen ni akan dianggap derma ikhlas akak masuk kepada persatuan bla2 bla..aku ckp la,akak tana kismis tu,akak da beli dr kwn awk td,awak amik la duit ni k..tp budak tu tanak jugak,die ckp nape ak bli kismis dak tu,tp yg die tana.die tana trima derma mcm tu.eh..budak ni..sabo jela aku,,last,aku masuk uma,aku amik RM 5,aku hulur kat die,aku ckp..akak dok soang,akak ta mkn byk2 kismis,anggap la akak derma kat awak,then die amek duit tu,ckp trima kasih and berlalu..konklusi yer...duit Singgit die tana,tp duit Ijau ko mahu..herm,,,then,,kenapa die na abeh kan sgt kismis die,mesti ader org atas die yg na die abehkan juga kismis tu..tol tak?

2.Mase ni jadi mase aku belaja kat ELS KL,maser tu muda mudi agy aku,aku g mkn kat kedai mamak dpn Am Bank Tower ngn dak2 kelas,sume foreigner,dr Iran,Korea,Indo,Sudan..tgah2 mkn,tibe2 dtg org bute dan kwn yer minta derma,tp die jual tisu,3 singgit..so kwn2 aku ni pun kesian,byar jela kat die,tibe2 leh lak die keliling meja,mntak jugak kat smua org yg ader kat meja tu,na tana msti ko na bg kan,smpi kat kwn aku Natalie,die ni cine M'sia,so die just bg 50 sen,if kiraan korg,1 tisu,mesti dlm 30 sen,so atleast Nate leh dpt 1 tisu kan ngn 50 sen tu,tp org bute ni,ta bg pun,die kate ta cukup,na jugak seringgit,korg ta pelik ke how org buta tahu duit tu 50 sen?sdgkan Nate masih agy menghulur tgn yer ngn duit 5o sen tu,org bute tu ta amik agy..pelikkan??magic tak??last2 Nate kate,aku tau lu org ta buta,amek or aku bitau diorg..so org tu pun amek dan jln..so kwn2 aku pun mcm tercengang2 la ape jd,so kitorg explain la kat diorg,diorg leh ckp lak yang Msia ni ramai juga peminta sedekah ngn pengemis,so as Msian,aku ngn Nate malu la jugak mase tu,,since dr tu,aku ngn Nate ta bwk diorg mkn kat kedai mamak tu,bwk diorg mkn kat Kafe Am Bank,sejuk pun sejuk ,tader gangguan.

Actually byak agy kejadian,kdg2 bile aku tgok org2 yang betol2 daif,oku,minta sedekah kat jln or jejantas,aku kesian juga,like mcm jejantas KTM serdang ke Mines,ader 2 or 3 pengemis kat situ,mule2 aku bg la singgit dua,tp da slalu ngt lalu situ,takkan stiap kali lalu ko na bagi,,rite??aku pernah la sekali,na kejar KTM,mase tu pakai wedges semua,aku mmg na cepat,mase smpai kat jejantas tu,aku da sdia maklum ader uncle ni,pengemis,die tader kaki,bese mmg aku akan derma seposen dua,tp sebab na cepat,minda aku ckp,wat ta tahu jela,cepat2,ahah,amek kaw..depan2 uncle tu jugak aku terpeleot,terduduk aku,uncle tu leh lak ckp,molek2 yer adik,,dah malu giler,itulah..pikir jahat agy,,ahaha,,cepat2 aku turun kejar KTM.itu selingan sahaja k..okay smbung cite..act,lau korang tgok,byak agy kes2 mcmni,if mase aku dok lipis,mmg susah ngat na jmpe,tp bile kat seremban ni,byak lak,kdg2 kesian,tgok dak2 kecik,minta duit,lau aku,if yang pengemis,yang betol2 tua,oku semua,mmg aku derma,tp if jenis yg dtg minta derma semua,kdg2 aku takleh na percaye.Like semalam,aku tmn ma aku kua duit kat Maybank Senawang,yela org semua bru dpt gaji,tibe2  leh lak diorg bukak meja,minta derma untuk rumah anak2 yatim kat PERAK,,,,,halooo,,ni kat Seremban,,mcmner ko leh lepas kat sini????tp diorg jual la mcm aku ckp,kismis,ngn air kordial..then ma aku cite kat aku,adik aku penah sound lembut org mcm tu,citer ye mcmni,org tu dtg mnta derma kat adik aku,dik,derma untuk2 anak2 yatim kat Perak dik,sian diorg,adik aku leh senyum pastu die kate,kak sorila ea,sy pun anak yatim jugak,,,ramai lagi kat Seremban ni kak,,trus akak tu diam..Adik aku mmg jenis straight foward org ye..ramai lagi yang mcm tu act kat Msia ni,advise aku,korang pikir la dua tiga kali if na tlg diorg,if pengemis2 kat jln tu,perhati betul2,kdg2 diorg ni ade yg dipaksa or menipu,kadg2 ader yg betol2,if yang minta derma ikhlas tu,aku cdgkan,jgn la percaya 100% sgt,better kita salurkan wang kite ke baitulmal2 or pergi tros ke uma anak2 yatim,bg sumbangan,lebih baik aku ase,if jd mcm yg jd mcm aku tu,yg na derma tp kene beli brg tu,tolak la ngn cara baek,jgn lak dimAki hamun or marah diorg,mereka msih manusia,kesian kesian juga,tp pliss tebalkan sifat itu,demi kepentingan korg juga..


P/s:len kali lau kene mcm tu kat aku lagi,aku na wat mcm adik aku tu jelah,,sng citer..huhu

Comments

asliner said…
erm..
itulah..
tapi kadang2 bukan kehendak budak tue untuk mintak derma..
kadang2 tempat mereka sendiri yang suruh...
tak kurang juga yang di paksa..
syahira yusof said…
herm,,betol,sian diorg....
Cha sahaja said…
haha..sian kan??tp demand plak budak tu..tu mst tkut kne mrh tu..
syahira yusof said…
hahaha..chah ko ni,,muke aku pun agak bengang gak kot maser tu,hehe..nsib bek gak dia amek,if not,,aku bior je tau,,hehe,,jahat seh aku..

Popular Posts